De vanligaste frågorna om underreden
Med underrede menar vi slitdelar som kedjor, rullar, drivhjul, mm, som sitter på bandvagnen till alla banddrivna maskiner. Bandschaktare, grävmaskiner, larvkrossar, asfaltsläggare, etc.
För att möta marknadens krav har vi lanserat ett eget varumärke under namnet NTP, Nordic Track Parts, med produkter anpassade de tuffa förhållanden vi har i Norden. NTP-produkterna tillverkar vi hos utvalda fabriker som kan garantera våra högt ställda krav.
I denna "Frågor och svar" listar vi de flest förekommande frågorna vi får. Vi rekommenderar även er att kolla in produktgruppen Underrede där ni hittar både vår smarta Produktväljare och Underredesguiden.
Frågor och svar
I vår smarta produktväljare kan du söka din maskins beteckning och sedan väljer du rätt serienummerspann. Då får du upp alla underredeskomponenter som passar din bandschaktare eller grävmaskin.
Om det är så att en enskild komponent havererat i ett annars bra underrede, går det att byta den.
Är det så att de flesta bussningar, plattor eller andra komponenter börjar vara helt utslitna så är det förmodligen dags för en rejäl översyn och komplett byte av underredet. Det mesta hör ihop med varandra så vi avråder å det bestämdaste att exempelvis bara byta länk men behålla drivhjulen och rullarna. Gör du det riskerar du att den nya länken slits ut i förtid då toleranserna inte stämmer mot varandra.
Ett enkelt sätt att förlänga livslängden på underredet på din grävmaskin, är att alltid prova larva med drivhjulet bak. Då slipper du extra slitage genom att längden och tyngden av en hängande kedja ska dras fram av drivhjulet. Det blir mycket mindre påfrestning på drivhjul och kedja genom att du larvar i riktning med drivhjulet bak och framhjulet fram.
På en bandschaktare gör det sig självt då den alltid arbetar med bladet framåt och därigenom har framhjulet i rätt riktning.
Vi kan hjälpa till med underredesbytet på vår verkstad i Karlstad eller ute i fält genom några av våra servicepartners. Kontakta oss så hittar vi en lösning som passar dig. Vill du byta underredet själv och inte gjort det tidigare, kan du läsa vår underredesguide och där följa stegen på hur du gör.
Vi har ett av Europas största lager med slitdelar och underredeskomponenter så sannolikheten att vi har delar som passar din maskin är stor. Använder du vår smarta Produktväljare för underreden så ser du direkt om vi har dina delar på lager och annars är du alltid välkommen att kontakta oss så kollar vi det åt dig.
Det är viktigt att använda rätt typ av urspårningsskydd som förhindrar att kedjan spårar ur och då med stor sannolikhet förstör andra delar i underredet, speciellt underrullarna. Om du till största del kör i dålig terräng och inte har möjlighet att rätta till marken framför dig, rekommenderar vi våra längsta urspårningsskydd som löper längs hela bandvagnen.
Vi förstår att ett bandunderrede ofta går i lera, men rekommenderar ändå att hålla underredet så rent som möjligt för att undvika onödigt slitage. Ta därför för vana att dagligen skotta ur larven efter avslutat arbete. Då är det också lättare att göra en daglig översyn enligt nedan.
- Bandspänning – se instruktionsbok för rätt bandspänning.
- Bultar påbandplattor – om lösa, dra åt.
- Bandplattor – böjda eller spruckna, byt.
- Kedjor – vid skador, byt en eller flera länkar.
- Bussningar – vid skador, byt.
- Under eller överrullar – vid glapp eller skador, byt.
- Bandstyrningar – vid skador, byt.
- Framhjul/ledarhjul – om glapp eller vid skador, byt.
- Drivhjul - om drivhjulen har vassa spetsar, byt.
Entrack erbjuder olika typer av plattor beroende på vilken terräng du arbetar i. Är du ofta på sank mark kan vi hjälpa dig med riktigt breda plattor. Arbetar du ofta på stenigt och hårt underlag bör du ha så smala plattor som möjligt. Du hittar alla typer av plattor i vår Produktväljare för underrede. En grundregel är att alltid välja så smala plattor som möjligt, för att inte belasta länken onödigt mycket.